Toewijding

U blinkt in alles uit: in geloof, in kennis en welsprekendheid, in inzet op elk gebied, in de liefde die wij in u hebben gewekt blink dus ook uit in dit goede werk.(2 Korinthe 8: 7)

Deze vakantie waren we in Spanje. Op een camping vlakbij Barcelona. Wel twee dagen rijden, maar dan heb je ook een mooi plekje in de zon aan de Middellandse Zee. En bij een schitterende stad. We hebben op het strand gelegen en zijn vaak de stad ingegaan: we wilden zoveel mogelijk zien. En er is veel te zien!

In de stad de mooie parken. De havens. De Ramblas. Mooie gebouwen. Het bijzondere stadion Camp Nou van FC Barcelona. Aan de zuidkant van de stad ligt de berg de Montjuïc. Een berg vol weelderige tuinen. Met een groot museum gewijd aan de kunst en geschiedenis van Catalonië.

Achter dit museum liggen de arena en sportvelden, de zwembaden en sporthallen, die bij de Olympische spelen in 1992 zijn gebruikt. U weet wel: de spelen waarop Ellen van Lange goud won op de 800 meter hardlopen. Heel wat atleten hebben daar uitgeblonken in hun sport. Vanaf de Montjuïc kon je heel Barcelona zien blinken in de zon. Letterlijk een schitterende stad.

La Sagrada Familia - MaqueteWat mij het meest heeft getroffen in Barcelona is dit. Een van de meest bijzondere bouwwerken in Barcelona is de Sagrada Familia. Dat betekent “Heilige familie”. Die familie is: Jozef, Maria en Jezus.

Het is een grote basiliek ontworpen door de architect Antoni Gaudi (1852-1926). De eerste steen werd gelegd in 1882 en de bouw moet voltooid zijn in 2026. De bouw duurt o.a. zo lang, omdat het echt een “verzoeningskerk” moet zijn en alleen betaald wordt uit donaties. (En nu ook door de entreegelden van de duizenden bezoekers.) Er wordt nog druk gebouwd aan de torens: vier grote
torens, die de vier evangelisten moeten voorstellen en daartussen een nog hogere toren, die Jezus zelf symboliseert.

Wat vooral opvalt is, dat alles binnen en buiten de basiliek vol is van Bijbelse voorstellingen. Dus niet de tientallen beelden en schilderijen van Maria en allerlei heiligen, die je in veel Rooms-Katholieke kerken ziet. Van binnen is de kerk van grote eenvoud. Maar door de mooie gekleurde ramen is de kerk vol warme kleuren. De kleuren van de schepping. De pilaren, die het dak dragen, lopen uit in de wijde kruinen van bomen.

Aan de buitenkant toont één façade de geboorte van Jezus. Een andere façade het lijden en sterven van Jezus. En er wordt gewerkt aan een façade van de glorie van Jezus. Alles wat je ziet komt zo uit de Bijbel.

Daarnaast trof mij het levensverhaal van de architect: Gaudi. Aanvankelijk had hij weinig met de kerk. Leefde een beetje als een dandy in het welvarende Barcelona van die tijd. Werd zelfs lid van de Vrij Metselaars.

Later brak hij daarmee en wijdde zich tot aan het einde van zijn leven aan zijn levenswerk: de Sagrada Familia. In de laatste jaren woonde hij in de werkruimten bij de kerk. Hij ging soms zelfs de huizen langs om geld bij elkaar te bedelen voor de bouw van de kerk. Een kerk, die vooral het evangelie laten blinken.

Gaudi zelf was vaak sjofel gekleed. Zo sjofel, dat de mensen hem niet herkenden als de grote Gaudi, toen hij door een tram werd overreden en op straat lag te sterven. Bij Gaudi blijft voor mij het woordje “toewijding” hangen. Toewijding aan zijn grote laatste bouwwerk, de Sagrada Familia. Toewijding (hoop ik) aan het evangelie, dat dit bouwwerk uitstraalt.

La Sagrada Familia Passion FacadeToewijding. Paulus schrijft daar ook over in 2 Korinthe 8. Hij roept de gemeente op om zich helemaal aan Christus toe te wijden (vertaling 1953) en uit te blinken in geloof, kennis, goede werken…

Om ons heen zien we in deze Olympische weken mensen uitblinken in allerlei sporten. Sommigen hebben een groot deel van hun leven aan hun sport gewijd. Hoog op de Montjuïc zien we de erfenis van de Oympische spelen van 1992.

Maar midden in Barcelona staat een kerk. Nog niet af. Maar toegewijd aan het evangelie van Christus. Wat mooi als je leven daarin mag uitblinken.